København
Landemærket 10, 6. sal1119 København
Danmark+45 33 36 44 44hello@kruso.dk
Den legendariske teknologi, film og musik festival South By South West fandt sted i Austin, Texas. Krusos Client Partner Kasper Saunders Bang deltog på den første del af konferencen med fokus på temaet ”Intelligent Future”.
I løbet af de 9+ dage konferencen foregår, tiltrækkes over 100.000 deltagere fra hele verden. De kommer for det særlige ”SXSW Buzz”, hvor Austin omdannes til én stor summende bikube af mennesker, meningsdannere, og foredragsholdere fra øverste hylde, f.eks. Melinda Gates, Elon Musk, Bernie Sanders, Arnold Schwarzenegger og Sadiq Khan med mange flere.
SXSW er kendt for deres evne til at blande dyb faglighed med holdninger og attitude, og etikken bag teknologien var væsentlig i mange af indlæggene. På mange måder symboliserer SXSW’s valg af hovedtalere meget godt et gennemgående tema på konferencen; at i en tid, hvor vi kan (næsten) alt, skal vi huske at have etikken og bæredygtigheden med i tankerne, i processerne og de valg, vi træffer for fremtiden.
Kasper udtaler, at hvis han skal pege på tre overskrifter, der satte retningen for hans SXSW 2018 var det:
Automation, forudsætninger og sammenhænge i teknologierne
De afledte etiske dilemmaer i teknologien
Blockchain og kunstig intelligens
Det er massive globale emner og i løbet af en lille uges tid bliver man ført rundt i indtryk, muligheder og holdninger i én lind strøm. Derfor er det vigtigt ikke bare at tage viden ind, men ligeledes at omsætte den til mening og holdninger.
Et citat fra en oplægsholder, der for mig virkelig rammer hovedet på sømmet;
”Now you’ve got it! What are you going to do with it?”
Eller sat lidt på spidsen:
”Når nu din kaffemaskine er i stand til at træffe beslutninger på et oplyst grundlag, hurtigere end dig selv, vil du så lade den gøre det?”
I et historisk perspektiv er vi på ufatteligt kort tid blevet i stand til ubegribeligt meget. Faktisk i en grad, hvor grænserne for, hvad vi kan med teknologien, flytter sig væsentligt hurtigere end vi er i stand til at begribe den.
Machine Learning, Internet of Things og kunstig intelligens, koblet sammen i neurale netværk, skaber en teknologi-sværm. Det har et ufatteligt potentiale, hvor vi også bare må sige, at vi faktisk ikke nødvendigvis ved, hvad vi skal med det eller, hvordan det virker. Og det er måske også OK.
Det er lidt som at køre på autopilot i en Tesla. De fleste af os fatter i virkeligheden ikke, hvordan den gør, men den gør det og det virker. Derfor indvilliger vi frivilligt i at slippe kontrollen og kører afsted med 130 km/t uden hænder. Det gør vi, fordi den gør noget, vi efterspørger i en grad, hvor vi lægger vores skæbne direkte i hænderne på teknologien.
John Verdi fra det amerikanske Future of Privacy Forum (FPF) gav et glimrende eksempel på pointen, at vi som mennesker grundlæggende siger, at vi er optagede af selv at kunne kontrollere teknologierne, men når det kommer til stykket, har en ”teknologiforbruger” en tendens til at vælge med hjertet og ikke hjernen. John Verdi sagde;
”Convenience vinder over Compliance, og derfor er vi villige til at slippe kontrollen mod at få en modydelse i form af noget smart og automatisk”.
Særligt nævnte han paradokset Internet of Things i forhold til GDPR; ”GDPR er løftet om at beskytte dine data. Data er din ejendom. Udfordringen er bare, at i praksis vil mange forbrugere reelt gerne opgive dette ejerskab mod at få noget smart retur og forbrugerne bestemmer alt og driver udviklingen”. Det er nok ikke sidste gang vi kommer til at brydes med dette paradoks.
Amber Baldet, Executive Program Lead for den amerikanske storbank J.P. Morgan’s Blockchain Center of Excellence, holdt et blændende oplæg om den finansielle sektors arbejde med Blockchain. Dette center fandtes ikke for 3 år siden, men er nu noget af det hotteste i virksomheden. Som Amber Baldet udtrykte det;
”Blockchain er teknologisk set i dag vildt umodent. Det svarer stort set til, hvor internettet var i slut 80’erne. Man vidste, at det ville blive vigtigt, men ikke hvorfor eller, hvilken betydning det ville få og det var teknologisk set enormt umodent. Men på samme måde VED vi bare, at Blockchain kommer til at betyde alt for vores sektor, uden egentligt helt at forstå hvorfor og hvordan. Derfor er vi nødt til at være en del af grundforskningen, hvis vi skal kunne overleve som virksomhed. Vi er nødt til at investere, og nogen gange fejle for at det lykkes”.
Det sidste udsagn er utroligt vigtigt for vores evne til at omfavne fremtidens teknologiske muligheder. Vi er nødt til at tillade at fejle for at lykkes, også i arbejdet med andre p.t. mere jordnære teknologier end Blockchain.
SXSW er en fantastisk oplevelse og efterlod mig med en blanding af afmålt bekymring og enorm begejstring. Det der slog mig var, at vi på den ene side, teknologisk set, er enormt modne - og samtidigt enormt umodne. Vi er på den ene side, ikke mindst i Danmark, utroligt langt i vores bestræbelser og succes med at digitalisere vores samfund og effektivisere vores processer. Samtidigt står vi og kan kigge lidt ned ad vejen på nogle massive transformative teknologier, der vil forandre alt og nogle steder gør det allerede. Det har aldrig været mere spændene at arbejde med IT og teknologi end nu.