Kruso Logo
Kontakt os

Wanicare lancerer ny hjemmeside

Skrevet af Roel Jansen, PR & Fundraising at Wanicare.

Wanicare har bygget en ny hjemmeside, der passer til stiftelsens mål: Bevarelse af naturen og beskyttelse af vores jord. Nu har vi endelig lanceret den!

I dag lever vi i en meget digital verden, og brugen af vores laptops og smartphones udgør en stadig større byrde for vores miljø. Med hvert klik, social media opslag, AI-prompt eller digitalt køb skabes CO2-udledning, som er skadelig for vores miljø og de vilde dyr, vi beskytter som Wanicare.

Et eksempel på disse voksende problemer er, at datacentre alene i Nederlandene i øjeblikket bruger mere elektricitet end hele Amsterdam, hvilket udgør mere end 4 % af al elektricitet i Nederlandene! Og med det stigende brug af sociale medier, AI og andre internetressourcer ønsker vi at skabe bevidsthed om denne påvirkning.

WanicareBæredygtig digitalisering

Vores løsning

Nu har vi lanceret vores nye hjemmeside, og med den fantastiske hjælp fra det digitale bureau Kruso har vi skabt en hjemmeside, der belaster miljøet minimalt. Med dette projekt ønsker Wanicare og Kruso at bidrage og frem for alt vise, at håndgribelige resultater kan opnås af enhver organisation for at reducere deres digitale fodaftryk ved hjælp af smarte og moderne løsninger.

Trin 1: Hvilke smarte og moderne løsninger?

Kruso bygger for eksempel hjemmesiden med billeder, der automatisk kodes i AVIF- og WEBP-formater, hvilket resulterer i en brøkdel af de almindelige formater som PNG- eller JPEG-billeder. Ved at bruge dem med 95 % af kvaliteten betyder det, at filstørrelsen, selvom den er umærkelig fra et billede i fuld kvalitet, er 6x mindre.

Hjemmesiden bruger et minimum af JavaScript, som er relativt ineffektivt. Ved fuldt ud at udnytte de funktioner, de nyeste HTML- og CSS-specifikationer tilbyder, kunne vi implementere et meget moderne udseende og fornemmelse med næsten ingen JavaScript-kode.

Farvebrug er også vigtigt. Vi bruger mørkere, mindre lyse farver, der kræver mindre energi at vise på skærme end lysere farver. Derfor er hjemmesiden hovedsageligt mørkere grøn og mindre lys hvid, hvilket betyder, at der bruges mindre energi til at vise siden på enheder. Der er meget mere, så hvis du vil lære mere om Kruso's tilgang, kan du tjekke linket nedenfor.

Trin 2: Ægte grøn hosting af LeadCloud

Men al denne smarte kodning og engineering skal finde et sted i et datacenter, og derfor arbejder vi med LeafCloud. På deres server kræver den nye hjemmeside kun omkring 4 watt for at køre, hvilket svarer til en anslået 2,5 kg CO2 om året. Men det stopper ikke her: LeafCloud genbruger restvarmen fra sine servere direkte til opvarmning af boliger, og reducerer dermed gasforbruget, hvilket giver Wanicare-hjemmesiden en netto-reduktion på 7 kg CO2 om året. Dette betyder, at den allerede meget lille Wanicare-hjemmeside-fodaftryk er fuldt ud kompenseret, hvilket bidrager til vores mål om at skabe den mest bæredygtige hjemmeside muligt.

LeafCloud viser, at der altid er bæredygtige muligheder at vælge, også når det kommer til datacentre. Selvom mange af de traditionelle datacentre bestræber sig på at skifte til renere energi, fortsætter CO2-udledningen med at påvirke miljøet som følge af den stigende brug af sociale medier, kunstig intelligens og streamingtjenester.

Ændrer vi verden?  Det er meget muligt, at vi ikke ændrer verden med Wanicare-hjemmesiden, men vi tror, at denne hjemmeside kan tilbyde lidt inspiration og skabe bevidsthed for andre organisationer, da deres digitale fodaftryk ikke altid er top-of-mind.

Forudsat at vores hjemmesidepraksis kan anvendes af stort set enhver organisation, er der et stort potentiale:

- Da vi er CO2-neutrale, sparer vi cirka 3,5 kg CO2 om året kun for hosting sammenlignet med mere traditionelle datacentre, forudsat at de bruger grøn energi. Og det nye fodaftryk sammenlignet med vores gamle hjemmeside er reduceret cirka 7x. Med 6 millioner hjemmesider alene i Nederlandene, udgør potentialet årligt millioner af kilogram CO2.

- Og det er før de faktiske sidevisninger er beregnet: En hurtig kontrol med Carbon Calculator viser, at den nye Wanicare-hjemmeside er cirka 4x mere effektiv pr. sidevisning sammenlignet med den gennemsnitlige sidevisning. Baseret på den gennemsnitlige internetbruger i Nederlandene, der besøger cirka 20 sider om dagen, er dette en samlet årlig potentiel besparelse på 76 millioner kg CO2, hvis lignende forbedringer realiseres – det svarer til 1,1 millioner solpaneler!

Trin 3: Hvad kan du gøre?

Først og fremmest er Wanicare en ydmyg fond, der ønsker at skabe en bedre verden for vilde dyr i Indonesien. Siden Wanicare startede for næsten 15 år siden, har vi også fokuseret på uddannelse og bevidsthed, og vi håber, at vores lille hjemmesideprojekt kan gøre det samme. Som sådan kan vi inspirere dig til at gøre to enkle ting: 

  1. Tal med dine kolleger i din organisation og brug måske Website Carbon Calculator til at starte en diskussion om det digitale fodaftryk af dine digitale kanaler.   

  2. Ellers handler det som så mange ting om adfærd. AI-applikationer, sociale medier og websurfing kommer alle med en miljøpåvirkning, så brug det ansvarligt: For dig, kommende generationer og for alle dyrene, der lever på jorden. 

Hvis du har spørgsmål eller ønsker at vide mere om vores hjemmesideprojekt eller Wanicare Foundation, er du velkommen til at kontakte os.   https://www.wanicare.com/en-EU/contact-us/ 

Vil du vide mere?

Kontakte os gerne hvis du har spørgsmål.

Mahdi Fanidisfani

info@kruso.nl