Kruso Logo
Kontakt os

Hvad er et content management system?

Få viden om, hvordan du kan administrere dit websteds indhold uden at have teknisk viden.

Leder du efter oplysninger, der kan hjælpe dig med at forstå, hvad et CMS er, og hvorfor du bør være interesseret? Så behøver du ikke lede længere - denne blog har alle de oplysninger, du har brug for. Den løsning, du har brug for, hvis du ønsker at oprette et websted uden teknisk viden eller ressourcer, er et CMS eller et indholdsstyringssystem.

For at gøre det klart så er et indholdsstyringssystem et software, der gør det muligt for ikke-programmører at bygge og administrere websteder. Ved hjælp af en intuitiv grænseflade giver et CMS dig mulighed for at oprette, administrere, tilpasse og offentliggøre oplysninger. Ved at downloade eller købe skabeloner og udvidelser kan du ændre udseendet og funktionaliteten af dit websted uden at skrive nogen kode.  

Hvordan fungerer et CMS?

For at forstå, hvordan et CMS fungerer, skal du først forstå, hvordan det er at bygge et websted fra bunden. Når du opretter et websted, starter du med at oprette en HTML-fil, hvor du skriver i et markup-sprog, der definerer strukturen af dit indhold. HTML består af en række elementer, som du bruger til at omslutte eller indpakke forskellige dele af dit websteds indholde, for at få det til at se ud eller opføre sig på en bestemt måde.     

Når du har oprettet en HTML-fil, bruger du derefter Cascading Style Sheet eller CSS, som beskriver, hvordan en side skal se ud i browseren. CSS kan bruges til forskellige stilistiske formål, herunder ændring af tekst og baggrundsfarve på en side, fjernelse af understregning af links og animation af billeder, tekst og andre HTML-elementer.   

Endelig kan du skrive JavaScript for at tilføje avancerede funktioner til dit websted. JavaScript er et tekstbaseret programmeringssprog, der bruges både på klientsiden og serversiden, og som gør det muligt at gøre websider interaktive. Hvor HTML og CSS er sprog, der giver websider struktur og stil, giver JavaScript websiderne interaktive elementer, der engagerer brugeren. Ved at indarbejde JavaScript forbedres brugeroplevelsen af websiden, ved at konvertere den fra en statisk side til en interaktiv side.

Når JavaScript er blevet tilføjet, skal HTML-filen uploades til din server og lagres i din database. Du skal downloade filen fra serveren, åbne den og manuelt ændre HTML-koden, når du ønsker at foretage en ændring. Inden du uploader filen til serveren, skal du derefter sikre dig, at ingen links bliver brudt.

At bygge et websted fra bunden er ideelt for websideudviklere og andre avancerede brugere. Selv hvis du ikke ved, hvordan man koder, og ikke har tid eller ressourcer til at bygge og vedligeholde et websted fra bunden, kan du stadig bruge et CMS.  

Hvordan bruger man et CMS?

Et CMS er som tidligere nævnt et softwareprogram, der indeholder værktøjer og funktioner, som gør det muligt at oprette websteder samt tilføje, slette, ændre og arkivere digitalt indhold uden at det kræver særlig teknisk viden. Selv nybegyndere kan oprette et websted med et CMS, der kan indeholde et brugervenligt dashboard, færdiglavede skabeloner, indholdsstyrings- og markedsføringsværktøjer og et varieret sæt af plug-ins.  

Et CMS består af to centrale komponenter: content management application (CMA) og content delivery application (CDA). Disse applikationer håndterer alt det væsentlige kode, databaseforespørgsler og infrastruktur i back-end, så du kan fokusere på front-enden af dit websted. Så hvis du ønsker at foretage ændringer på dit websted, f.eks. ændre permalink-strukturen eller installere udvidelser, kan du gå til den relevante sektion i dit administrationspanel. På den måde fungerer CMA ved, at alle ændringer foretages via en brugervenlig grænseflade, der skjuler koden for dig som slutbruger. Når du er færdig med at redigere, kompilerer CDA koden og viser den til dine front-end besøgende, samt gemmer den. I stedet for manuelt at uploade en side til din server kan du f.eks. blot trykke på knappen Udgiv for at udgive et nyt blogindlæg.  

4 grunde til, at du bør bruge et CMS?

Som forklaret er der mange fordele ved at bruge et CMS, og for at nævne nogle af disse fordele har vi samlet fire af de vigtigste grunde til at bruge et CMS:

Viden om kodning er ikke nødvendig

CMS-systemer har revolutioneret webdesign ved at give ikke-udviklere og brugere mulighed for at skabe hjemmesider uden kodning. Du kan oprette og administrere indhold, ændre designet af dit websted og installere udvidelser for at tilføje funktionalitet. Som følge heraf kan selv brugere med begrænsede tekniske ressourcer og begrænset tid skabe effektive websteder til deres virksomheder.

Let at samarbejde

Flere brugere kan få adgang til og arbejde på CMS-backend'en på samme tid. Det betyder, at marketingfolk kan skabe indhold når som helst, it-professionelle kan implementere sikkerhedsprotokoller, og udviklere kan tilføje brugerdefineret kode til deres temaer. Kort sagt kan et CMS hjælpe med, at forbedre arbejdsgangen og produktiviteten for hele dit team.

Brugerroller og tilladelser

Et CMS giver dig mulighed for at samarbejde med indbyggede brugerroller og -tilladelser, så effektivt og sikkert som muligt. Det betyder, at indholdsskabere kan have alle de rettigheder, de har brug for til at oprette, offentliggøre og administrere indhold, men de kan ikke fjerne plugins eller ændre webstedets funktionalitet væsentligt.

 SEO-funktioner og udvidelser

CMS-platforme tilbyder indbyggede funktioner og udvidelser, der kan hjælpe dig med at forbedre dit websted for søgemaskinerne. Ved hjælp af indbyggede værktøjer eller værktøjer fra tredjeparter kan du bl.a:

  • Tilpasse sidetitler og metabeskrivelser

  • Vælge SEO-venlige URL-strukturer

  • Tilføje alt-tekst til billeder

  • Optimere sidens indlæsningstider

Opbevar alt dit indhold på ét sted!

Ved at designe og administrere dit websted med et indholdsstyringssystem kan din hjemmeside vokse over tid. Som tidligere nævnt holder et CMS alt dit webindhold samlet ét sted, understøtter samarbejde mellem teams, giver mulighed for hurtige og nemme opdateringer og giver skabeloner og udvidelser til at tilpasse dit websted.  

Du kan læse mere om indholdsstyringssystemer på vores insights side.