Kruso Logo
Kontakt os

Video-guides: Lav dem selv - nemt og hurtigt.

Nye digitale værktøjer og nye kollegaer kræver oplæring og uddannelse. Video-guides giver hurtig forståelse for nye værktøjer og hjælp til at komme i gang. Vi giver her et par tip til, hvordan du nemt kan producere videoer til dine kollegaer med redskaber, du bruger i dagligdagen, og uden behov for redigering.

Tjekliste til din video-produktion

Alt hvad du skal brug for at komme i gang med din egen produktion af video-guides er:

  • En plan

  • En online mødeportal (Teams, Zoom, Skype)

  • Høretelefoner med mikrofon

Planen

Din demo video skal have et klar mål, som dine modtagere kan identificere deres behov med. Planlæg derfor hvad der skal vises, inden du sætter i gang, og hold dig til den enkle gennemgang af funktioner, så du ikke falder for digressioner eller kører ud ad en tangent i kryds-funktionaliteter. Kort sagt: hellere bryde dine demovideoer ned i flere små optagelser frem for at producere den store spillefilm. Fordelen ved flere små videoer er også, at hvis uheldet er ude, og dine kontorfæller vælger at bryde ud i sang, mens du optager, så er det kun en kort sekvens, du skal lave om.

Online mødeportal med skærmoptagelse

Siden marts 2020 har ‘du ved nok’ gjort os alle 100-meter-mestre i brugen af Teams, Zoom og Skype. Brug det værktøj din organisation anvender til online møder. Opret et møde, del din skræm, og begynd optagelsen. Som udgangspunkt er det skærmen, der er i fokus. Men hvis du skal forklare noget i overordnede træk, kan det give værdi at have dit ansigt med på skærmen.

Høretelefoner med mikrofon

Du har formodentlig et sæt høretelefoner med mikrofon / headset, du bruger til online møder.  Og hvis du ikke selv har, har din kollega eller din Fortnite-spillende nevø garanteret et, du må låne.  

Øv dig gerne i, hvad du skal sige, så at talen er tydelig, og budskabet er klart. Her vil klare og korte videosekvenser også være en fordel. Test også lydkvaliteten for den bedste placering af mikrofonen i forhold til din mund, så du undgår pust.     Lydens kvalitet er vigtig, især hvis dine modtagere skal se mange videoer. Støjreduktion er efterhånden almindeligt i standard headset, men hvis der stadig sniger sig for meget larm ind, kan du bruge krigskorrespondenternes gamle trick og gemme dig under et tæppe eller en dyne, mens du optager. Det ser måske lidt spøjst ud. Men det er effektivt.    Og husk: Ingen bryder sig om at høre sin egen stemme, men din stemme lyder helt fin.

Sådan deler du dine videoer

Når dine videoer er klar, skal de distribueres. Overvej hvem, der skal se dem, for at finde den rette måde at dele på.

Formodentligt anvender din organisation en intranetportal som Sharepoint. Det er et oplagt sted at dele video-guides med kollegaer, da de allerede anvender systemet, og du kan vælge graden af adgangen til videoen: Om det skal være alle med linket eller kun brugere med login til intranettet, der kan se, og om man skal have rettigheder til at downloade videoen. Hvis din organisation allerede anvender en videoservice, kan du vælge at opbevare dine videoer her. Både Youtube, Vimeo og Dreambroker giver dig mulighed for at dele både offentlig og med særlig adgang.

Vær dog altid opmærksom på persondata i deling af videoer. Både i forhold til indholdet på de videoer, du deler. Og i forhold til seerne: hvis din kanal til deling opsamler statistik om seernes færden, bør de gøres opmærksomme på dette.

Uanset hvor videoerne placeres, anbefaler vi, at de kan tilgås enten direkte eller via link i konteksten af det, de skal fungere som guide til: Hvis guiden for eksempel drejer sig om jeres CMS-system, så læg enten videoen ind i CMS eller opret links til dem.

Og husk en logisk navngivningen af dine video-guides, så brugeren hurtigt kan søge de rette videoer frem.

Andre brugbare tips til video

Det er en god ide at invitere en kollega med i optagelsen af din video. En ekstra person kan skabe lidt mere dynamik ved at komme med spørgsmål til den funktion, du vil vise med guiden. Og dialogen imellem to personer kan både gøre indholdet mere nærværende og mindre højtideligt.

Og husk: Overgør det ikke. Det behøver ikke at være perfekt, men skal bare give dine kollegaer den viden, de har brug for.

Video-guide

Eksempel på, hvordan du laver en videoguide

Se et eksempel på en video-guide til funktion i Publify CMS, som er produceret via mødeoptagelse i Teams. Vi anvender her de headset, som vi normalt anvendes på online møder: