København
Landemærket 10, 6. sal1119 København
Danmark+45 33 36 44 44hello@kruso.dk
Wanicare's rejse mod bæredygtig digitalisering
Wanicare sætter fokus på dyrevelfærd i Indonesien, hvor deres arbejde er afgørende for beskyttelse og bevarelse af truede arter. Hos Kruso besluttede vi at udvikle deres hjemmeside pro bono for at støtte deres mission.
Målet var at skabe Hollands mest bæredygtige hjemmeside. Hver beslutning, lige fra webhosting og UX-design til projektledelse, blev valgt med miljøet i fokus. Resultatet er en ny version, der udleder 67% mindre CO2 pr. sidevisning end det gamle site.
Wanicare Foundation arbejder i Vestjava, Indonesien, med pleje af næsten 500 vilde dyr på Cikananga Wildlife Center. Disse dyr, som spænder fra orangutanger, krokodiller og bjørne til mange fuglearter og leoparder, er hovedsageligt reddet fra illegal handel eller habitat tab. Grundlagt i 2009 af Willemijn Eggen, genopbyggede Wanicare centret og fokuserer på at beskytte dyrelivet og naturen. Teamet på næsten 30 plejere, dyrlæger og undervisere arbejder dagligt med dyrepleje, udsætninger og bevaringsprojekter, hvilket gør Cikananga til et førende center for bevaring og uddannelse.
Wanicare's eksisterende hjemmeside var forældet, manglede mobilfunktionalitet og havde ingen SEO-optimering. Derudover var Wanicare som en bevaringsfokuseret organisation meget opmærksom på miljøpåvirkningen af sin digitale tilstedeværelse og ønskede at minimere sit CO2-fodaftryk.
Det centrale koncept var at skabe en hjemmeside, der ikke kun opfyldte Wanicare's informationsbehov, men også eksemplificerede bæredygtighed. Kruso sigtede mod at udvikle en meget effektiv, lav-impact hjemmeside, der ville sætte en benchmark for miljøvenlig webudvikling.
Hjemmesiden bruger AVIF- og WEBP-formater, hvilket reducerer billedfiler med op til 6 gange sammenlignet med traditionelle formater uden at gå på kompromis med kvaliteten.
Ved at udnytte moderne HTML og CSS opnåede siden et moderne udseende med minimal JavaScript, hvilket øger effektiviteten og reducerer ressourceforbruget.
Brug af mørkere farver for at reducere energiforbruget på skærme.
I samarbejde med Leafcloud er hjemmesiden hostet på servere, der genbruger varme til opvarmning af boliger og opnår et netto-negativt CO2-fodaftryk.
Hosting af wanicare.com med Leafcloud, hvor spildvarme fra servere opvarmer bygningerne, de er hostet i.
Leafcloud's servere er hostet tæt på størstedelen af Wanicare's besøgende, hvilket minimerer datatransport og emissioner.
Alle billeder på siden er kodet i moderne formater som AVIF og WEBP, som er meget mindre end traditionelle formater.
WEBP-billeder på siden er i 95% kvalitet, hvilket er umærkeligt for brugerne, men op til 6 gange mindre.
Siden er designet uden videoindhold for at reducere dataload og emissioner.
Mørkere farver bruges for at reducere energiforbruget på skærme, især på mobile enheder.
Alle projektmøder blev afholdt online for at undgå emissioner fra fysisk rejse.
Ærligt talt var den eksisterende Wanicare-hjemmeside langt over sin udløbsdato med begrænset mobilfunktionalitet, et voksende antal sider og ingen SEO-optimering overhovedet. Alligevel var det en udfordring at lave en standardoverhaling: Som en lille non-profit har vi ikke store budgetter, og vi er meget opmærksomme på, at vores tilstedeværelse i den digitale verden har en miljøpåvirkning, da hver sidevisning udsender CO2-udledninger. Det virker lille, men for daglig brug er internettet ikke ubetydeligt, og i overensstemmelse med Wanicare's mission om at bevare naturen følte vi, at det gav mening at adressere det. Med Anouk Maat, der etablerede virksomheden for Kruso i Holland og som besøgende i Cikananga i 2015, begyndte vi at tale om mulighederne for at bygge en passende, men ambitiøs plan for at bygge en ekstremt lav-impact hjemmeside.
Den nye hjemmeside udsender 67% mindre CO2 pr. sideindlæsning sammenlignet med den gamle side.
Hjemmesiden kræver kun 4 watt for at køre på servere, hvilket svarer til cirka 2,5 kg CO2 om året, kompenseret af Leafcloud's varmegenbrug.
Demonstrerer at betydelige CO2-besparelser er mulige, med potentiale for besparelser på 97 millioner kg CO2 årligt, hvis det implementeres bredt.
At få støtte og knowhow fra en organisation som Kruso er utroligt værdifuldt for os, da vores tilstedeværelse i den digitale verden er vigtig for at være på radaren for folk og organisationer, der ønsker at støtte os og bedre forstå, hvad vi gør. Det er vigtigt at forstå, at Wanicare og Cikananga opererer på et meget beskedent budget, og vi har været heldige at have solide partnerskaber med mange andre NGO'er, lokale myndigheder, private sponsorer og så videre. For os er Kruso et fantastisk eksempel på en organisation, der tror på, at vi kan efterlade en bedre verden, hvor for-profit og non-profit organisationer kan støtte hinanden i at gøre det.
Wanicare forestiller sig fortsat at integrere bæredygtighed og teknologi i sine operationer. Den nye hjemmeside er kun begyndelsen, der sætter fundamentet for fremtidige projekter, der stemmer overens med deres mission om dyrebeskyttelse og miljømæssigt ansvar.
Wanicare planlægger at bruge hjemmesiden som en platform til at engagere sig med fællesskabet, øge bevidstheden om bevaringsindsatser og opmuntre til ansvarlig digital adfærd. Ved at være vært for online begivenheder og uddannelsesprogrammer sigter Wanicare mod at fremme et globalt fællesskab, der er forpligtet til at bevare dyreliv og miljø.
Partnerskabet mellem Kruso og Wanicare viser, hvordan innovativ webudvikling betydeligt kan reducere miljøpåvirkningen. Ved at integrere teknologier og bæredygtige praksisser støttede Kruso ikke kun Wanicare’s mission, men satte også en ny standard for miljøvenlige digitale løsninger.