Kruso Logo
Kontakt os

Persondata i skyen.

Offentlige myndigheder har fået øjnene op for de mange muligheder ved at anvende cloud-løsninger, som alternativ til traditionelle it-løsninger. Der findes nemlig mange fordele ved at anvende cloud til opbevaring af bl.a. persondata. Datatilsynets regler og praksisser for Persondataloven sætter dog ofte begrænsninger for brugen af cloud-løsninger og stiller høje krav til datahåndteringen. Det kan derfor være besværligt og uoverskueligt at holde styr på reglerne.

Hvad er forskellen på cloud og on-premise?

Lad os først og fremmest slå fast, hvad der adskiller cloud og on-premise. Den primære forskel på cloud og on-premise, er hvor dataen bliver opbevaret. En cloud-løsning hostes på en udvalgt leverandørs servere og tilgås via en webbrowser. Ved on-premise befinder dataen sig lokalt og ligger på din organisations computere og servere. Med on-premise bliver alt derfor gjort og håndteret internt i organisationen - både vedligeholdelse og sikkerhed samt sikkerhedsopdateringer mm. Alle processer skal kunne håndteres internt, da du varetager det fulde ejerskab, så snart når dataen kommer ind fra en bruger. Det kan lyde som en stor opgave, hvorfor en cloud-løsning kan virke mere overskueligt.

Hvilke typer af cloud-løsninger findes der?

En cloud-løsning er dog ikke bare en cloud-løsning. Der findes flere forskellige typer. Her er et overblik over de to mest populære typer af cloud-løsninger, som findes på markedet.  

  • Private cloud: Dette er løsningen, hvor du ene og alene har din helt egen server i cloud – med andre ord skal du ikke dele den med andre organisationer. Dermed skal du også selv stå for administration og vedligeholdelse, men får du samtidig stor sikkerhed da andre organisationer ikke kan tilgå din data. Løsningen giver ligeledes stor egenkontrol i forhold til opsætning og konfiguration samt mulighed for individuel tilpasning. 

  • Public cloud: Ved denne løsning deles serveren med andre virksomheder og organisationer som har data placeret sammen med din data. Der kræves ingen vedligeholdelse og opdateringer sker automatisk. Dog har løsningen en mindre grad af egenkontrol og individuel tilpasning, som ved en private cloud, da man er flere til at dele samme cloud. 

Lad os gå et skridt videre og se på nogle af fordelene og udfordringerne ved henholdsvis cloud og on-premise. 

Fordele ved cloud

Som udgangspunkt giver cloud rigtig mange muligheder, når det gælder skalerbarhed og fleksibilitet. Store dele af det arbejde og administration, der medfølger en on-premise løsning, slipper du for ved at have dataen i cloud. Dette gælder ligeledes for datasikkerheden, back-up og kryptering af data. Her skal du selvfølgelig overveje om du mener at dine data er bedst beskyttet hos dig selv eller hos en ekstern cloududbyder. 

Udfordringer ved cloud og persondata

Ofte oplever vi at organisationer og offentlige institutioner vælger en on-premise løsning, fordi den er mest GDPR-compliant, eftersom de har fuld kontrol over datahåndteringen. Dette er til dels også rigtigt, men ikke korrekt hver gang. Hvis ikke man har de nødvendige ressourcer internt, så kan det vise sig at være mere sikkert at anvende en private eller public cloud løsning, der råder over sikkerhedskompetencer og som sørger for, at systemet er sikkerhedsopdateret. Hvilken løsning der passer bedst, er i sidste ende et spørgsmål om, hvilken IT-strategi man har lagt for dagen i forhold til opbevaring af data og sikkerhedsopgraderinger.